Ászkák és emberek

2010.09.28. 21:42

Fura dolog az érdeklődés, még furább dolog a bizalom. Az ember örök kereső, ha biológus meg végképp, és ha piciny karunkra téved, egy év kiképzés után ott találja magát, hogy választania kell egy feldolgozandó témát, ami van, hogy csak egy fejezet az életéből, van, hogy meghatározza későbbi tudományos működését. Ihlet honnan jön, nem tudod, csak az a dolgod, hogy kezdj vele valamit. Például nagyon szereted a madarakat, és valahogy úgy érzed a természetvédelem az, amire te születtél (Born to be environmentalist! Jó kis szlogen lehetne, ha nem mindenkinek a greenpeace aktivisták jutnának róla eszébe…), aztán kicsit belelátsz a tudományos életbe, megismersz jó kutatókat, akik még a legborzasztóbbnak tűnő témából is olyan kutatást vagy előadást tudnak csinálni, hogy szinte még érdekelni is kezd a dolog, de az ellenkző felállásra is van példa. Ilyen előhangok után, most hogyan lásson neki az emberlánya témát és témavezetőt keresni?

Hisz például mi történik akkor, ha a kis diák felfigyel egy tanár világlátására és a tudományhoz való hozzáállására és egy most már vissza nem idézhető beszélgetést követően azon kapja magát, hogy egy olyan állatot szed ki egy téglarakás alól, vagy olvas cikket róla, akiről eddig csak azt tudta, hogy van, és a biológusok felszisszennek, ha pincebogárnak hívja őket (hiába a pincerák meg nem hangzik jól)? Azután a még további inspirációkat követően lehetséges kísérleti helyszínként néz a kertjére és bűvöli a fákat a parkban, hogy igazán tessék már lombot hullatni, hisz hogyan bontassunk le a kis egyenlábúakkal (v.ö. isopods) szerves anyagot, ha az még a fán van? Hát nem megszerette mindeközben ezeket a furcsa kis lényeket?
Mielőtt idillbe fordulna minden, elhívják a témavezetőt, és ő persze, hogy elfogadja a meghívást, hisz erre készült már mióta, kis hősnőnk pedig önző lenne, ha emiatt neheztelne rá. Ám a kérdés ott a levegőben, miért nem becsülik meg itthon a kutatói hivatást? Miért menekülnek el a fiatal tehetségek külföldre? Ez már több mint világlátási vágy! De ott sincs kolbászból a kerítés… az élet pedig tele van ellentmondásokkal és útvesztőkkel, de ettől élet.
Szóval az ászkák Helsinkibe mennek („Helsinki az már Nyugat? Hát nem ilyen egyszerű a kérdés, Nyugat, de közvetlen kompjárat van Leningrádba…”), én pedig itthon maradok. Az ászkák felkerülnek életem kis polcára, közvetlenül az őzlábgombás tojásrántotta, a Rókafarm, a békás csokilikőr és mindazon emlékek mellé, amik már részemmé lettek, és ha legközelebb felemelem a cserepet és alóla rám néz egyikőjük azokkal a kis gombszemeivel, csak mosolygok: „hát srácok attól mi még barátok vagyunk, az idő amit rátok vesztegettem, az tesz fontossá titeket”.

A bejegyzés trackback címe:

https://hulyebioszosok.blog.hu/api/trackback/id/tr282330767

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hollokara (törölt) · http://hollokara.inda.hu 2010.11.09. 13:01:13

Kedves Szerzők!

Melyik egyetem(ek)en tanultok? Most próbálok tippeket szerezni ahhoz, hogy hova érdemes jelentkeznem ha biológiát akarok tanulni.

Ha nem publikus, akkor mailben is jöhet!

Köszi,
K

Anglemor, a Sárkány 2010.11.09. 13:34:36

@Hollokara: Szia!

Szerintem publikus: a Szent István Egyetem biológia szakára járunk, ami az állatorvosi karon belül található (régebben zoológia névre hallgatott.)
Amikor felvételiztünk, a kódja SZIE-ÁOTK-bio volt a mindenféle útmutatókban.
És ide érdemes jelentkezned, várunk szeretettel :)

Üdv
Sárkány

Nóóri 2010.11.09. 13:50:06

Kedves Hollokara!
Magunkat akkor ajánlom neked ha a zoológia, ökológia, a viselkedésbiológia vagy természetvédelem érdekel, mert ez a suli fő profilja. Ha azonban többet akarsz tudni, gyere el a nyílt napunkra december 1-jén. Bővebb információ az univet.hu oldalon. Ha minket választasz, várunk szeretettel:)

Hollokara (törölt) · http://hollokara.inda.hu 2010.11.10. 15:35:05

Köszönöm a kedves invitációt:D

Kicsit meglepődtem, mert valahol írjátok, hogy csak 8-an vagytok, azt hittem valamilyen vidéki egyetemen lehet csak ilyen kicsi a létszám!

A nyílt napról nem is tudtam, külön köszönet, mindenképpen benevezek rá:)

A blogolást pedig ha lehet folytassátok, a szakmai blogok mellett igenis kell hallgatói blog is!

K
süti beállítások módosítása